Resepi Roti Arab!!

Assalamualaikum guys :)

Hari ini saya nak k0ngsi sikit resepi temurun yang saya dpt dari makcik saya which we call 'Bibik',
she's kakak kepada ayah saya.



Bahan yg korang perlukan, simple je :

1.Minyak
2.Minyak panas
3.Tepung gandum
4.Garam
5.Marjerin
6.Air

Cara-cara, pun simple gak :

1.Korang panaskan minyak kira-kira dua cawan kopi, then
   tuangkan minyak panas dalam satu bekas yg ada tepung di dalamnya.

2.Then,korang pecah-pecahkannya tepung yang berketul-ketul tu menjadi halus semula

3.Lepas itu, campur kan garam dan margerin.

4.Akhir sekali, letak air sikit-sikit sampai jd bntuk doh.
   Doh mcm roti canai tuh.

5.Bentukkan doh menjadi bulat2 dan leperkan ia mengikut lebar dan
   besar yang korang suka.





6.Masak dalam minyak panas yg kira-kira boleh menenggelamkan
   doh yg dh dileperkan td.

P/s: bila dah letak margerin bnyk2 jangan letak garam lebih2 sebab margerin tu dh masin.
P/s: tujuan letak minyak panas waktu mula-mula sekali adalah utk buat roti tuh menggelembung.
P/s: klu penat, boleh uli doh guna mesin kisar, sekejap je. Tapi, klu tak biasa jgn buat.
      Saya pernah sekali buat cam tuh :)
P/s: Marjerin jangan terlalu letak banyak nanti rasa roti tu penuh marjerin,memek.
P/s: Cara lagi satu nak masak roti arab guna minyak yang sedikit macam masak lempeng tapi nanti tak jadi
       menggelembung la macam gambar di bawah.




K, Selamat Mencuba!

Assalamualaikum & we'll meet again, Insya-Allah~

Comments

Popular Posts