Resepi Roti Arab!!
Assalamualaikum guys :)
Hari ini saya nak k0ngsi sikit resepi temurun yang saya dpt dari makcik saya which we call 'Bibik',
she's kakak kepada ayah saya.
Bahan yg korang perlukan, simple je :
1.Minyak
2.Minyak panas
3.Tepung gandum
4.Garam
5.Marjerin
6.Air
Cara-cara, pun simple gak :
1.Korang panaskan minyak kira-kira dua cawan kopi, then
tuangkan minyak panas dalam satu bekas yg ada tepung di dalamnya.
2.Then,korang pecah-pecahkannya tepung yang berketul-ketul tu menjadi halus semula
3.Lepas itu, campur kan garam dan margerin.
4.Akhir sekali, letak air sikit-sikit sampai jd bntuk doh.
Doh mcm roti canai tuh.
5.Bentukkan doh menjadi bulat2 dan leperkan ia mengikut lebar dan
besar yang korang suka.
6.Masak dalam minyak panas yg kira-kira boleh menenggelamkan
doh yg dh dileperkan td.
P/s: bila dah letak margerin bnyk2 jangan letak garam lebih2 sebab margerin tu dh masin.
P/s: tujuan letak minyak panas waktu mula-mula sekali adalah utk buat roti tuh menggelembung.
P/s: klu penat, boleh uli doh guna mesin kisar, sekejap je. Tapi, klu tak biasa jgn buat.
Saya pernah sekali buat cam tuh :)
P/s: Marjerin jangan terlalu letak banyak nanti rasa roti tu penuh marjerin,memek.
P/s: Cara lagi satu nak masak roti arab guna minyak yang sedikit macam masak lempeng tapi nanti tak jadi
menggelembung la macam gambar di bawah.
K, Selamat Mencuba!
Assalamualaikum & we'll meet again, Insya-Allah~
Hari ini saya nak k0ngsi sikit resepi temurun yang saya dpt dari makcik saya which we call 'Bibik',
she's kakak kepada ayah saya.
Bahan yg korang perlukan, simple je :
1.Minyak
2.Minyak panas
3.Tepung gandum
4.Garam
5.Marjerin
6.Air
Cara-cara, pun simple gak :
1.Korang panaskan minyak kira-kira dua cawan kopi, then
tuangkan minyak panas dalam satu bekas yg ada tepung di dalamnya.
2.Then,korang pecah-pecahkannya tepung yang berketul-ketul tu menjadi halus semula
3.Lepas itu, campur kan garam dan margerin.
4.Akhir sekali, letak air sikit-sikit sampai jd bntuk doh.
Doh mcm roti canai tuh.
5.Bentukkan doh menjadi bulat2 dan leperkan ia mengikut lebar dan
besar yang korang suka.
6.Masak dalam minyak panas yg kira-kira boleh menenggelamkan
doh yg dh dileperkan td.
P/s: bila dah letak margerin bnyk2 jangan letak garam lebih2 sebab margerin tu dh masin.
P/s: tujuan letak minyak panas waktu mula-mula sekali adalah utk buat roti tuh menggelembung.
P/s: klu penat, boleh uli doh guna mesin kisar, sekejap je. Tapi, klu tak biasa jgn buat.
Saya pernah sekali buat cam tuh :)
P/s: Marjerin jangan terlalu letak banyak nanti rasa roti tu penuh marjerin,memek.
P/s: Cara lagi satu nak masak roti arab guna minyak yang sedikit macam masak lempeng tapi nanti tak jadi
menggelembung la macam gambar di bawah.
K, Selamat Mencuba!
Assalamualaikum & we'll meet again, Insya-Allah~
Comments